Return to Publicații

Ludoteca

Revista școlii nr. 5 din Râmnicu Vâlcea
 
 

Iniţiată în ianuarie 2011, revista LUDOTECA reuneşte cele mai reuşite scrieri ale elevilor Şcolii Gimnaziale Nr.5 Râmnicu-Vâlcea, judeţul Vâlcea.

Am ales titlul LUDOTECA privind dincolo de sensul înregistrat în dicţionarele limbii române contemporane, către etimonul latin, cu mult mai bogat şi mai sugestiv.

Termenul pe care româna l-a împrumutat din franceză îşi extrage sevele din latinescul ludus,-i, substantiv masculin polisemantic, tradus ca: joc, distracţie, petrecere, exerciţiu în Câmpul lui Marte; la plural – jocuri publice, reprezentaţie teatrală; glumă (lucru uşor de făcut), luare în râs. Şcoală. Cuvântul conţine aşadar sugestia interferenţei dintre joc şi şcoală, dintre regula liber consimţită şi regula impusă, dintre exersarea fanteziei şi artă, dintre copilărie şi maturitate.

 Şi, spre a da farmec vieţii cotidiene, iată-ne antrenaţi toţi: copii, adolescenţi şi adulţi   într-o colecţie de jucării şi de jocuri inventată din cuvinte şi imagini. Atât discipolul, cât şi profesorul, Magister ludi, se regăsesc în ipostaza unui homo ludens şi, influenţaţi de constatările sociologului olandez Johann Huizinga, aplică strategia jocului în activitatea lor, trecând de la proiect la realizare.

Sintagma homo ludens, asociată redactorilor acestei publicaţii, îşi actualizează toate sensurile, referindu-se atât la omul în momente de activitate liberă (vita contemplativa), cât şi la ideea de nespecialist (pentru că niciunul dintre noi nu a urmat studii de jurnalism), a cărui părere poate fi luată în glumă.

Problema este însă aceea că niciodată copilul nu glumeşte atunci când se joacă, ci se implică în universul imaginat cu toată seriozitatea şi cu toată fiinţa. Lumea creată în timpul jocului capătă, pentru el, statut de realitate. Problema este şi aceea că niciodată profesorul nu glumeşte atunci când trebuie să-i înveţe pe alţii, ci se implică în universul real pe care i-l oferă şcoala cu toată seriozitatea şi cu toată fiinţa, chiar dacă  zeii adesea râd de oameni – dii ludos faciunt hominibus  (Plaut).

A scrie un articol, a compune o naraţiune sau un vers nu e o glumă, ci o muncă, ivită din dorinţa de a încorpora o idee frumoasă.

 

Redactor șef: Carmen Sima

Puteți să descărcați și să deschideți inclusiv versiunea animată, a ultimului număr al revistei cu ajutorul imaginilor de mai jos.

Pentru browsere de tip Google Chrome alegeţi să păstraţi fişierul arhivă de tip .zip cu Ludoteca-10 verificat cu mai multe programe antivirus. Dezarhivarea se face cu un program tip WinRar sau WinZip.

 

Ludoteca 10

 

Ludoteca-10-flash

 

Ludoteca-10-pdf

 

Iată și arhiva revistei accesabilă cu click-uri pe miniaturi.

 

Ludoteca 1

 

Ludoteca nr. 1

 

Ludoteca 2

 

Ludoteca nr. 2

 

Ludoteca 3

 

Ludoteca nr. 3

 

Ludoteca 4

 

Ludoteca nr. 4

 

Ludoteca 5

 

Ludoteca-55

 

Ludoteca 6

 

Ludoteca 6

 

Ludoteca 7

 

Ludoteca-7

 

Ludoteca 8

 

Ludoteca nr. 8

Ludoteca-8-animata

Ludoteca Nr. 8 versiunea animata


 

Ludoteca 9

 

Ludoteca-9

 

Ludoteca-9-animata

Ludoteca Nr. 9 versiunea animata


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien