Return to Publicații

Reclama non-profit – Trei cărți

Despre

Interesanta lume a vertebratelor

 

 “Animalele împart cu noi privilegiul de a avea suflet”

 Pitagora (580 î.Hr-500 î.Hr)

 

Autori: Anca Ciortea, Corina Simeanu – “Interesanta lume a vertebratelor”, Editura 3D  ARTE, 2011


Cartea de față, “Interesanta lume a vertebratelor”, prin conținutul său și modul cum este abordată, reprezintă o sinteză a zoologiei, reușind să prezinte aspecte legate de unitatea, diversitatea și evolutia animalelor.

Viața este un atribut al materiei universale, care s-a organizat însă într-un mod complex și specific, ea reprezentând circa 2.000.000 de specii vegetale, animale și microorganisme. Evoluția organismelor de-a lungul veacurilor, de la cele unicelulare până la cele pluricelulare evoluate, cum sunt fanerogamele și vertebratele actuale, nu mai este considerata azi ca o ipoteza, ci ca o realitate de necontestat.

Este o carte foarte interesantă, folositoare pentru noi toți deoarece, cu toții ne-am dori să deslusim misterele zoologiei. Ei bine, aceasta este cheia misterelor despre animale, o carte plină de informații utile pentru cultura noastra generală. Concepută ca o sursa de informare științifico-didactică, lucrarea servește atât pentru pregătirea elevilor , cât și pentru informarea cadrelor didactice în domeniul biologiei. Prezenta lucrare reprezinta un auxiliar util elevilor de gimnaziu angrenati în pregatirea lecțiilor de biologie, întrucat face apel la noțiuni de  zoologie care se regăsesc în conținutul manualelor alternative.

Lucrarea prezintă, în ordine sistematică, principalele grupe de vertebrate, cu descrierea genurilor reprezentative, şi o analiză comparativă a caracterelor anatomice şi morfologice care sunt necesare în reconstituirea filogeniilor. Capitolele lucrării sunt bine proporţionate, fiind puse în evidenţă, pe grupe sistematice, toate vertebratele care au evoluat în timp şi spaţiu pe planeta noastră,  insistând asupra acelora ce au reprezentat noduri filogenetice sau au avut o mare importanţă în evoluţia şi diversificarea respectivei grupări. Este cu totul remarcabilă tratarea unor probleme de filogenie recente.

Dacă astăzi ne bucurăm încă de frumusețea naturii moștenite de la străbuni, atunci avem datoria omenească de a păstra zestrea înaintașilor noștri și pentru cei ce vor veni după noi, pentru că, în ciuda faptului că omul devine tot mai mult Homo technicus, înconjurându-se  de confortul vieții moderne, el rămâne în continuare, un reprezentant al regnului animal, încadrat și catalogat ca Homo sapiens iar epitetul sapiens (înțelept)  onorează și obligă.

În cartea de față   încercăm să înfățișăm cititorilor câteva aspecte din viața unor vertebrate mai cunoscute, pentru interesanta și pilduitoarea viață pe care o duc, dorim să atragem atenția asupra rolului lor în natură și să creem cititorilor noștri dorința firească de a proteja animalele și mediul lor de viață.

Pentru a înțelege trebuie în primul rând să cunoști…

Este de neconceput și aproape compromițător cum ne petrecem o viață întreagă în mijlocul lumii animalelor, adevărate minuni ale naturii, care o însuflețesc și îi dau un farmec deosebit, fără să o cunoaștem. Acestă carte se adresează în special copiilor,  care prin firea și energia lor sunt mai legați de natură, îndrăgostiți de tot ceea ce este mișcare  și viață în această lume liberă. Ei sunt mai aproape, prin imaginația lor, de tot ceea ce este măreție și basm.

Cine nu cunoaște trăiește într-o lume mai săracă în care nu poate să înțeleagă poate ceea ce este mai frumos.

Delectarea adevărată, onestă și sănătoasă copiilor, nu este jocul cu pistoalele și puști oarbe ci descoperirea acestei lumi vii.

“Nu stăpânim natura decât respectând-o » afirma Bacon, iar Albert  Schweitzer spunea că «omul este cu adevărat moral doar dacă se supune obligației de a ajuta natura, imputându-și faptul de a fi vătămat-o ».

Din punct de vedere ştiinţific, multe dintre fenomenele naturii au o explicaţie, resorturile, conexiunile, mecanismele, reacţiile diferite se regăsesc în structuri teoretice, urmare a numeroaselor analize şi observaţii. Natura pare să desemneze ceea ce există în afara lumii umanizate, uitându-se adesea că ea preexistă în om, că tot ceea ce este originar şi spontan în umanitate se trage din natură. Dacă Emil Cioran se referea la om şi la natură, la pericolul îndepărtării omului de natură care are ca efect îndepărtarea lui de el însuşi, Mircea Eliade cu erudiţia lui descifra legende, mistere, ritualuri, sensuri, Nicolae Busuioc apreciază literatura ca o formă de supravieţuire în spirit şi consideră că ’’George Călinescu nu citea cărţi, el citea literaturi’’. Poezia sublimului poate fi desluşită la cei care iubesc natura, cultura înlocuind sentimentul de inutilitate, tristeţea, deznădejdea, în linia unui principiu parodiat: Citesc, deci exist.

A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, iar a face ceva pentru salvarea naturii atât de ameninţată astăzi înseamnă să contribui la fericirea comună.

 

Prof. Anca Teodora Ciortea

Școala cu clasele I-VIII, Nr. 5, Rm. Vâlcea


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien