Return to 31-40

33. Țărăncile târgovețe

 
 

În lucrarea Vollslandige Auleitung sur Algebra (1770), L. Euler a formulat și următoarea problemă: Două țărănci s-au dus la târg să vândă cele 100 de ouă pe care le aveau împreună și au încasat sume egale, deși n-au avut același număr de ouă.

La înapoierea spre casă, una a spus celeilalte: ,,Dacă aș fi avut ouăle tale, aș fi încasat 15 creițari”, iar însoțitoarea i-a răspuns: ,,Eu dacă aș fi avut ouăle pe care le-ai vândut, aș fi încasat pe ele 6 2/3 creițari”. Câte ouă a avut fiecare țărancă?

Notă: De această problemeă a lui Leonhard Euler a luat cunoștință și Stendhal, căreia i-a atribuit o semnificație aparte, după cum se vede din relatarea făcută în autobiografia sa, La vie de Henry Brulard (1836): ,,Pentru mine aceasta a fost o descoperire: am înțeles ce înseamnă să te poți folosi de instrumentul numit algebră”.


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și noi cookies Read More pentru a ne asigura că îți putem oferi cea mai bună experiență. Dacă vei continua să utilizezi site-ul considerăm că îți asumi și faptul că te vei bucura de el în continuare. Ok

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien