Return to 31-40

32. Pedepsirea înțelepților

 
 

Un rege nebun și sângeros de-a dreptul, gelos pe marea influență pe care o exercitau înțelepții asupra supușilor săi, le spune celor 100 de înţelepţi din regat că îi va alinia pe toţi şi le va pune pe cap câte o pălărie roşie sau albastră. Odată aliniaţi, ei nu vor avea voie să comunice unii cu alţii, nici nu vor putea încerca să se uite la cei din spatele lor ori să îşi scoată din cap propria pălărie. Regele le spune înţelepţilor că vor putea să vadă toate pălăriile din faţa lor. Nu vor putea vedea ce culoare are pălăria proprie sau ce culoare au cele din spatele lor, însă vor putea auzi răspunsurile tuturor celor aflaţi în spate. Regele va începe apoi cu înţeleptul din coada şirului şi îl va întreba:
— Ce culoare are pălăria ta?
Înţeleptul va putea să răspundă doar ,,roşu” sau ,,albastru”, nimic mai mult. Dacă răspunsul este greşit, înţeleptul va fi omorât în tăcere. Dacă răspunsul este corect, atunci înţeleptului i se va cruţa viaţa, dar el va trebui să rămână într-o tăcere deplină.
Regele va trece apoi la următorul înţelept şi va repeta întrebarea. Regele le spune că dacă cineva va încălca regulile, atunci vor muri cu toţii, apoi el le permite învăţaţilor să se consulte o ultimă dată înainte de a-i alinia.
Regele ascultă discuțiile dintre ei pentru a fi sigur că înţelepţii nu fac un ultim plan pentru a-l înşela și a-și salva viețile. A încerca să comunice altceva decât ”roşu” sau ”albastru” prin tuse sau târşâit de picioare ar însemna să încalce regulile și le-ar aduce pieirea.
Care este numărul maxim de înţelepţi a căror salvare poate fi garantată de alegerea celei mai bune strategii?

http://www.folj.com/puzzles/


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien