Return to Din jurnalul unui călător

Călătorie la Varşovia

Călătorie la Varşovia
 
din 29 iulie 1992 până pe 7 august 1992

 
 


 

Am călătorit către capitala Poloniei, pornind de la acelaşi aeroport, Henri Coandă Internațional, fiind însoţit şi de data aceasta de fosta mea gazdă de la facultate, Maria Trandafir, care îşi reîncepuse activitatea de educatoare la una din grădiniţele cartierului bucureştean Drumul Taberei. Urma să fie o călătorie cu unul din avioanele companiei poloneze LOT, care avea să se desfăşoare nu foarte lin, fiind nevoiţi să facem şi o aterizare neaşteptată pe aeroportul din oraşul Cracovia, pe vremuri capitală a acelei ţări.
Decolarea de pe aeroportul bucureştean, avea să ne dovedească nouă celor din avionul polonez, că piloţii polonezi nu sunt atât de buni ca cei francezi sau români. După o perioadă de aşteptare, necesară avionului din faţa noastră să decoleze, a venit şi rândul avionului nostru să ruleze în mare viteză pentru a-şi lua zborul spre înălţimi. S-au ambalat puternic motoarele acelei aeronave moderne, şi după o scurtă rulare, avionul a decolat la fel de scurt şi la un unghi de ascensiune foarte abrupt, care ne-a ţintuit parcă pe toţi în scaunele noastre.
Eu eram mult mai obişnuit cu decolările piloţilor noştri români, care erau efectuate după o rulare lungă, în care avionul parcurgea aproape toată pista de rulare, ca apoi să se ridice în aer aproape pe nesimţite, apoi urmând ascensiunea spre un plafon de zbor mai ridicat. Eram la înălţimea efectuării virajelor de ajustare şi în curând chiar la acel plafon de zbor necesar zborului nostru către capitala poloneză.
În curând, am trecut şi peste lanţul Munţilor Carpaţi, care ni se ofereau privirilor, semeţi în lumina de vară. Urmăm apoi un curs Nord-Vest, care ne-a dus în curând deasupra teritoriului Ucrainei. Zborul acesta nu avea să fie unul de lungă durată. Ni s-au servit nişte sandvişuri şi nişte răcoritoare, şi urma să intrăm cu avionul deasupra teritoriului la început muntos al Poloniei. Din nou Carpaţii !
Urma apoi o privelişte de stepă, în care caii şi alte animale domestice începuseră să fie zărite de la înălţimea zborului nostru. Era peisajul obişnuit al satelor poloneze, ţară care nu urmase drumul nefast al colectivizărilor regimului comunist, deja apus în acea ţară la vremea călătoriei noastre.

Polonezii, primiseră îndemnul cardinalului Carol Wojtila de Cracovia, viitorul Pontif al Bisericii Catolice, Ioan Paul II. Venise înainte de anul 1989 în ţara în care se născuse şi le spusese concetăţenilor săi : Nu vă temeţi ! – inoculând acestora puterea sa spirituală sublimă. Polonezii fuseseră capabili chiar în timpul regimului comunist să îşi păstreze loturile personale de pământ, să cultive cereale şi numeroase cantităţi de cartofi, fiind ajutaţi şi de o mecanizare superioară celei româneşti.


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien