Return to Din jurnalul unui călător

Călătorie în Spania

Călătorie în Spania cu Filarmonica „Banatul” din Timişoara cu spectacolul operei „Aida”
din 4 februarie 1998 până la 3 martie 1998
 

 
Am plecat într-o zi nu prea friguroasă de început de februarie către Craiova cu un autocar al firmei „Dacos”, a vâlceanului Dan Petrescu. Aveam să ajung la Craiova spre seară zilei de 3 februarie, şi tot acolo avea să sosească de la Bacău primul dintre cele trei autocare, condus de către domnul Ivu, conducător de autocar iscusit, obişnuit să circule pe orice şosea europeană. Domnul Ivu avea să îl aducă de la Bacău pe vărul meu Toni, care va fi unul din conducătorii acestei excursii.
Ceea ce urma să hotărască Pavel Ionescu, urma să facă cele trei autocare să călătorească mai aproape unele faţă de altele. Prima dintre măsuri avea să o privească pe violonista Gaby Epuran, pentru că maestru dorea să se mai şi odihnească în acea noapte, şi urma ca dânsa să se mute în scaunul din dreapta şoferului pentru a-l întreţine conversaţional, în scopul asigurării continuării călătoriei în condiţii de siguranţă maximă. Ceea ce dânsa a şi făcut.
Aşa încât Pavel Ionescu (Toni), avea să doarmă câteva ore până la intrarea în vamă spaniolă. Până acolo mai era însă mult de mers şi noi abia depăşiserăm aglomerația oraşului Lyon în drum spre Marseille.
Acest oraş e al doilea că mărime după capitală, şi cel mai important port comercial al ţării.
Situată pe coasta Mării Mediterane, în vechea regiune Provence, Marsilia este prefectura departamentului Bouches-du Rhone şi capitala regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur. Are o populaţie de 820.900 de locuitori (2004), care ajunge la peste 1.550.000 în aglomerarea urbană Marseille-Aix-en Provence.
Acest oraş a fost fondat de către călătorii greci în secolul al VII-lea înainte de Christos. A trecut în subordinea romanilor în 49 B.C.
Vechiul său nume este Massilia, ce înseamnă în greceşte „Jertfa”. Aşezarea este evanghelizată începând cu primul secol, potrivit legendei, iar predicator ar fi fost Lazăr, unul dintre fraţii prieteni ai lui Iisus Hristos.
În secolul al IV-lea se stabileşte la Marsilia monahul Sfântul Ioan Casian, de origine din Dobrogea noastră, şi pune pe picioare monahismul galic. Acesta s-a născut în anul 365 A.D. într-o aşezare situată la gurile Dunării. A fost călugăr la Betleem, călugăr pelerin în Egipt, diacon la biserica Sfântului Ioan Gură de Aur în Constantinopole şi preot la Roma. În primăvara anului 416 ajunge la Marsilia şi se stabileşte acolo.
Construieşte o criptă peste mormintele a doi martiri pentru a sărbători Euharistia. Era un obicei al Bisericii să alăture sărbătoarea sacrificiului lui Iisus pe cruce cu sărbătoarea celor care au murit pentru El, iar mormintele pe care se ţinea slujba erau totdeauna ale unor martiri.
Sfântul Casian a murit în anul 435, însă din perioada paleocreştină au rămas numeroase urme ale venerării : stâlpi decoraţi, sculpturi, monograme ale lui Hristos, incrustaţii cu figuri biblice.
Personalităţi ale Marsiliei : Elie Bayol, pilot de formula I (1914-1995); Maurice Bejart (1927-2007), dansator şi coregraf; Honore Daumier (1808-1879), pictor, sculptor, caricaturist şi litograf; Fernandel (1903-1971), actor de renume mondial; Sebastien Grosjean (născut în 1978), jucător de tenis de câmp; Mathieu Flamini (născut în 1984), jucător de fotbal; Jean Francois Revel (1924-2006), filosof, scriitor şi ziarist; Zinedine Zidane (născut în 1972 din părinţi algerieni), jucător de fotbal în echipa naţională a Franţei, cu care a câştigat Cupa Mondială în 1998, pe teren propriu, la Paris.


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien