Return to Despre reptile

Știați că…

  • Stiati caPrintre şerpi, aproximativ 400 de specii sunt veninoase. Cei mai mulţi trăiesc în America şi Australia. În Europa se găsesc numai 9 specii dintre care în România trăiesc trei specii (Vipera berus, V. ammodytes şi V. ursini).
  • Veninul conţine apă, săruri minerale, albumine şi un principiu activ (viperină, crotalină) care nu coagulează nici la 100 0C. Veninul conţine două grupuri de substanţe toxice. Unele au acţiune asupra sistemului nervos (neurotoxine) altele cu acţiune asupra sistemului circular (hemotoxine). Puterea toxinei a veninului de şarpe este foarte mare: 1cm3 de venin omoară 15 cai.
  • Contra muşcăturilor de şerpi veninoşi avem ca mijloace eficace de apărare serurile antitoxice. Toxinele din veninul şerpilor provoacă în organism dezvoltarea de anticorpi.
  • Combaterea şerpilor veninoşi se face prin vânare sau ţinând pe lângă gospodării animale care distrug şerpii. În Egipt se întrebuinţează mangusta numită şi şobolanul faraonilor care se poate domestici dar mănâncă păsările din curte. În Brazilia se foloseşte şarpele neveninos mussurana. Tot în Egipt şi Abisinia se întrebuinţează anumite specii de ulii, ca Milvus.

Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien