Return to Plante

Un mit spulberat

În lumea vegetală există un grup special de plante, cu un loc bine definit în sistematică al căror reprezentanţi nu au un organism unic, ci mixt. Nu-i greu de presupus că e vorba de licheni. Lichenii, aşa cum se ştie, sunt organisme sintetice, realizate prin asocierea unei alge unicelulare verzi sau unei alge albastre cu miceliul unei ciuperci, de obicei din grupa ascomicetelor.

Până nu demult, simbioza lor era socotită ca cea mai perfectă asociaţie vegetală, un adevărat model de acest gen. În bună măsură cercetătorii aveau dreptate. Alga ia de la ciupercă substanţele azotoase şi le sintetizează cu ajutorul clorofilei, oferind ciupercii o parte din hrana elaborată. Simbioza lor este atât de adâncă şi durabilă, încât însuşi organismul simbionţilor a suferit modificări considerabile care ar pune în imposibilitate traiul separat. Dacă miceliul este scos din asociaţie şi cultivat pe un mediu glucozat, ciuperca nu fructifică, deci nu-şi poate încheia ciclul de evoluţie. Invers, la alga izolată de miceliu şi transplantată pe un mediu mineral pur intensitatea respiraţiei şi fotosintezei este mult diminuată.
S-ar părea aşadar că echilibrul biologic dintre cele două vegetale duce la o armonie deplină. Şi totuşi, cercetări mai noi au scos în evidenţă că există un profitor: ciuperca. Un microscop bun ne va confirma acest fapt: hifele ciupercii se lipesc strâns de gonidii şi emit mici ramificaţii care pătrund adânc în interiorul algei, absorbind zaharurile sintetizate peste „cota” rezervată asociatului. Din această cauză, nu rareori întâlnim din loc în loc, în thalul lichenului, insuliţe de gonidii moarte prin istovire.

Sursa: Botanica distractivă, Ed. Tineretului, de Tudor Opriș
Realizare articol: Profesor Corina Simeanu


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien