Return to Plante

Funiile nesfârșite

Pădurea tropicală este o aglomerare cumplită de specii, între care se dă o luptă aprigă pentru fiecare colțișor liber. Lumina e cucerită deplin doar de copacii falnici. Coroana lor înfoiată, înălţată la 30—40 m de la sol, formează un desiş, care permite cu greutate filtrarea razelor solare. Lipsa spaţiului de dezvoltare şi goana spre lumină împing unele plante la forme de adaptare caracteristice doar pădurilor tropicale.
Crescute la lumină slabă, aceste plante se etiolează, adică se îngălbenesc şi se lungesc, târându-se zeci de metri pe sol şi apoi cățărându-se iarăşi zeci de metri până găsesc în vârful unui copac o portiţă liberă spre soare.
Închinându-și întreaga energie sporirii spaţiilor dintre noduri, aceste plante nu au frunze şi nici nu se ramifică, iar grosimea lor rareori depăşeşte 5 cm. Abia când ajung în vârful copacului scot la iveală o mică coroană de frunze şi un mănunchi de flori. Crescând mai departe, în lipsă de sprijin ele cad la pământ, unde se târăsc, încolăcindu-se ca un şarpe până când întâlnesc un nou suport.

Aceste plante agăţătoare sunt vestitele liane tropicale, pasiunea naturaliştilor cărora le oferă un interesant teren de studiu, calvarul exploratorilor care pierd un timp preţios pentru a le înlătura din cale şi bucuria maimuţelor ce le folosesc ca pe un trapez în salturile lor acrobatice. Din rândul lianelor rotang, sau calamus, rude de-ale palmierilor, se recrutează recordmanii plantelor terestre. Dacă am culca eucaliptul la pământ alături de această funie încolăcită, întinsă bine, el ar fi întrecut cam de două ori. O palmierliană, Demonorops, al cărui nume înseamnă „Coarda dracului”, folosit pentru mobila curbată, atinge şi 400 m.

Sursa: Botanica distractivă, Ed. Tineretului, de Tudor Opriș
Realizare articol: Profesor Anca Ciortea


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien