Return to Plante

Coperțile cu încuietoare

Apele Deltei sau ale lacului Snagov ascund o delicată plantă carnivoră, Aldrovanda vesiculosa.
Ea are înfăţişarea unei mici tufe plutitoare cu numeroase frunzuliţe, ca razele unei stele. Din loc în loc întâlnim şi frunze modificate, cu două lamine rotunjoare ca două mici scoarţe de carte, deschise în unghi de 90° şi unite prin cotorul nervurii principale. Pe marginea ilaminei se găsesc 60—80 de ghimpi mititei, iar în mijlocul lor o zonă acoperită cu numeroase glande digestive şi perişori sensibili.
Când un mic animal acvatic atinge perii sensibili, excitaţia se transmite la cotor care face să se închidă brusc cartea prin alipirea laminelor. Prada prinsă e digerată, iar substanţele sunt absorbite de glandele digestive.

La fel procedează şi vestita vânătoare de muşte Dionaea muscipula, oaspetele pădurilor mlăştinoase din America de Nord (statul Carolina), împodobită cu flori asemănătoare cu ale Droserei, dar mai mari. Frunzele ei, aşezate tot în rozete, sunt alcătuite din două părţi. Spre baza frunzei sunt lăţite ca o lopăţică. În continuarea acestei părţi foliacee se găsesc două valve pe margine cu dinţi lungi, iar pe faţa interioară cu trei peri rigizi, articulaţi şi sensibili, răsăriţi printre numeroase glande digestive.
În clipa când o insectă a coborât pe frunză şi a izbit unul din cei şase perişori, cei doi lobi acţionaţi parcă de un buton se îndoaie cu iuţeală de-a lungul muchiei, petrecându-și spinii unul pe lângă altul, aşa cum ne încrucişăm degetele pentru a ne uni mai strâns palmele.

Sursa: Botanica distractivă, Ed. Tineretului, de Tudor Opriș
Realizare articol: profesor Anca Ciortea


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien