Return to Plante

Acoperișul lumii

Numeroşi scriitori au fost ispitiţi să compare un templu antic cu o pădure. Imaginea artistică nu era lipsită de contingențe cu realitatea. Coloanele templului aminteau trunchiurile copacilor, iar acoperişul său, cu puţină fantezie, putea fi asemănat cu numeroasele coroane îmbinate. Exemplificarea vie a acestei comparaţii o reprezintă un copac pe care populaţiile din Extremul Orient l-au supranumit pe drept cuvânt „acoperişul lumii”. Un singur exemplar ocupă suprafaţa a zece temple greceşti, iar ramurile sale pornite parcă din pământ imaginează sute de coloane.

Acest copac este banianul sau smochinul pagodelor (Ficus religiosa), arborele sacru al budiştilor, deseori întâlnit în India. Numele îi vine de la faptul că adeseori punctul lui de naştere este peretele sau acoperişul de lemn al unei pagode. Fiind un copac epifit, adică nefixat în pământ prin rădăcini subterane, sămânța lui încolţeşte pe acest suport întâmplător şi dând de puţină umezeală se dezvoltă rapid, formând rădăcini aeriene (adventive) şi întinzându-se apoi în jurul clădirii pe suprafață de 2—4 hectare. Din depărtare ai strania impresie că banianul se naşte din interiorul pagodei.
Smochinul pagodelor prezintă particularităţi interesante.
Din sămânța căzută pe pământ va creşte un copac care îşi dezvoltă lateral coroana. Fiecare ramură dă naştere câtorva rădăcini adventive care o susţin şi o hrănesc. Ramurile se lungesc treptat şi din loc în loc trimit spre pământ alţi stâlpi, astfel că după 2—300 de ani dintr-un singur trunchi ia naştere o întreagă pădure sub al cărui cort verde se poate adăposti un sat întreg. Chiar dacă trunchiul-mamă se usucă, pădurea de ramuri continuă să trăiască şi să se întindă datorită rădăcinilor adventive.

Sursa: Botanica distractivă, Ed. Tineretului, de Tudor Opriș
Realizare articol: profesor Anca Ciortea


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien