Return to Nevertebrate

Spongierii

Încrengătura Porifera (Spongierii)

 

  • Spongierii sunt animale pluricelulare, inferioare, macroscopice, coloniale (Ce este o colonie?) care trăiesc numai în apă (acvatice).
  • Peretele corpului este format din două straturi de celule (Ce fel de celule conţin acest straturi? Ce se găseşte între ele). Nu au organe. Pe suprafaţa corpului se observă orificii mari (osculi) şi orificii mici, mai numeroase (pori). Ce rol îndeplinesc aceste orificii?
  • Corpul este străbătut de un sistem de canale şi coşuleţe vibratile căptuşite de celule cu guleraş şi flagel. Ce rol au acestea?
  • Scheletul elastic al spongierilor în care sunt înfipte ace de siliciu sau de calcar numit spongină se află între cele două straturi de celule într-o masă gelatinoasă.
  • Spongierii se înmulţesc pe cale sexuată, prin celula ou (Cum? Când?) şi pe cale asexuată prin înmugurire (Cum? Când?).
  • Au şi capacitatea de a regenera (Cum? De ce?).
  • Ce dovedeşte prezenţa celulelor cu guleraş şi flagel cât şi a cililor larvelor referitor la originea spongierilor? Dar digestia hranei în vacuola digestivă a celulelor cu guleraş şi flagel?
Spongierii

Accesați wikipedia.ro pentru Spongieri…

Ştiaţi că…

Cele mai frumoase forme de spongieri sunt cele aparţinând tipului Sycon; cupă alungită sau cilindru pedunculat, cu pereţi groşi ce prezintă scobituri circulare adânci ce se ramifică din cavitatea centrală spre exterior. Niciun animal nu pare să se hrănească cu părţile moi ale spongierilor şi nici cavităţile lor nu adăpostesc decât în mod excepţional oaspeţi …

Descoperiţi animalul

Un cuvânt puţin banal După unii trivial Fiindcă stai pe el comod Foloseşte ca un pod Când ai lipsuri eşti sărac La nevoie, chiar copac Asta este prima parte. Dar să mergem mai departe Adverb de timp e partea a doua Nu e prezent. Nici viitor. Trecut apropiat e sigur Să-l ştii desigur eşti dator …


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien