Return to Clasa Hexapoda – Insecte

Ştiaţi că…

 • AlbinaExistă insecte microscopice, care nu au antene, aparatul bucal e prevăzut cu piese alungite şi ascuţite, prima pereche de picioare are rol tactil, este mai lungă şi orientată înainte.
 • Lăcustele de noapte prezintă forme interesante de adaptare, prin imitarea unor părţi de plantă. Lăcustele migratoare în formă de frunză seamănă complet după culoare şi formă cu frunza unui copac. Curios este aspectul pe care îl prezintă ”floarea diabolică africană” (Edolum diabolicum) la care toracele este puternic lărgit şi ambele articole coxale sunt lăţite şi delicate dar foarte viu colorate. Când animalul stă în poziţie de alergat cu picioarele de apucat întinse seamănă cu o minunată floare. Insectele, care zboară din floare în floare, sunt ademenite şi se aşează în această ”floare diabolică” care le prinde şi le consumă.
 • Termitele războinice din Africa construiesc termitiere în formă de catedrală având până la 6 m înălţime şi 15-20 m diametru la bază cu o masă de zidărie de 1000 t deasupra pământului. Aceasta se realizează cu munca celor un milion de lucrătoare oarbe ale coloniei.
 • Pe om pot trăi trei feluri de păduchi: păduchi laţi în zona pubiană, păduchi de cap (cei mai mici) şi păduchi de corp. Păduchele de corp este forate important ca transmiţător al tifosului exantematic. Din anul 1917 până în anul 1923 s-au îmbolnăvit de tifos exantematic în Europa şi Asia peste 30 milioane de oameni dintre care 3 milioane au murit.
 • Numărul de furnici lucrătoare într-o colonie poate fi foarte mare. Vestita furnică a – faraonilor despre care se zice că ar fi fost în antichitate a 10-a plagă a Egiptului, numără până la un sfert de milion de lucrătoare într-o colonie.
 • Există un mare număr de specii de albine care trăiesc izolat şi care-şi depun ouăle în cuiburi din pământ, tulpini goale de plante, căsuţe de melci sau construcţii de zidărie. Acolo le aprovizionează cu polen îmbibat cu nectar.
 • Bondarii care formează colonii sau albinele fără ac (Melipona) din America de Sud, nu practică îngrijirea larvelor însă apărarea cuibului de duşmani şi reglarea temperaturii din cuib sunt cele mai vădite manifestări ale grijii pentru progenitură.Nici o insectă nu este atât de adaptată pentru vizitarea florilor ca albina. Memoria permite albinelor să folosească pe deplin florile care se deschid la anumite ore ”Limbajul” lor le permite nu numai să anunţe tovarăşelor de stup sursele de nectar descoperite, dar le arată direcţia şi distanţa exact. Acest limbaj constă din dansuri specifice executate în întunericul stupului. Ritmul acestora arată depărtarea până la sursă iar direcţia dansului în raport cu verticala indică direcţia sursei de hrană în raport cu direcţia soarelui.
 • Rusaliile sunt insecte efemeride răspândite în zonele temperate, muntoase. Adulţii au o viaţă foarte scurtă (o zi) pe când larvele au o viaţă mult mai lungă, până la doi ani.
 • Fluturele amiral este un fluture migrator. În fiecare toamnă, asemenea unei păsări migratoare zboară spre sud de unde revine primăvara pentru a depune ouăle pe urzică.
 • În familia albiliţelor vinete există câteva specii care în ultimul stadiu larvar trăiesc ca răpitoare în muşuroaiele de furnici şi aici sunt tolerate din cauza unei secreţii glandulare, pe care o elimină.
 • Fluturele lui Apolo, o specie nobilă de fluturi, limitată la regiuni muntoase, datorită acestei izolări, din păcate a fost exterminat în unele regiuni de către colecţionari.
 • Există termite cultivatoare de ciuperci. În camere speciale din cuibul lor cresc ciuperci folosind ca mediu de cultură un fel de pastă de lemn ros.
 • Larvele leului furnicilor îşi prind prada într-un mod mai ciudat. Ele fac o pâlnie în nisip, în care cad diferite insecte mici pe care le prind apoi cu mandibulele.
 • Există insecte născătoare de nimfe. La musca ţe-ţe din Africa care transmite agenţii patogeni ai boli somnului şi cei ai bolii nagana larvele se dezvoltă până la stadiul de nimfă în corpul mamei.
 • Scarabeul sfânt face cocoloaşe de bălegar pe care le transportă în galerii. În aceste cocoloaşe îşi depune ouăle.
 • Un interes deosebit îl prezintă musca de oţet sau musca de fructe (Drosophila) care a devenit un obiect interesant pentru studiul raporturilor dintre structura nucleului şi ereditate.
 • Musca de carne îşi depune ouăle mai ales pe plăgi sau la baza orificiilor şi cavităţilor naturale de unde larva intră în nări, urechi, ochi, anus producând tulburări grave.
 • Repedea, mică de 12-16 mm, trăieşte la munte şi pe plaja marină. Este cea mai feroce dintre toate insectele prădătoare atât ca adult cât şi ca larvă. Vânează insecte mici.
 • Cantarida = căţelul frasinului, conţine o substanţă farmaceutică cantaridina ce emană un miros neplăcut. Este dăunătoare frasinului şi liliacului mâncându-le frunzele.
 • Fluturele ochi de păun este cel mai mare fluture de la noi şi chiar din Europa.

Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien