Return to Articole

Români din Quebec

 
 

Medicii noștri care vin din alte părți
 
Românii din Quebec: discret înrădăcinați

 

de Claudine Auger

traducerea de Dan Herța

 
 

Medicii români nu au un cartier anume desemnat. Se știe că majoritatea emigranților greci locuiesc în cartierul Parc-Extension, portughezii în Mont-Royal, evreii în cartierul Outremont, etc… Sunt liniștiți, par invizibili. Românii din Quebec sunt discreți. Cu toate astea, între 2001 si 2006 aproape 12 000 de români au părăsit țara lor natală ca să se instaleze la noi, pe acest pământ hibernal bogat în resurse naturale comparabile țării lor natale. Acest val de emigrație se apropie ca număr de cel al emigrantilor marocani și algerieni. România se claseaza pe locul 8 ca număr de emigranți în Montreal.

Dr Cristina Fasie : suflet românesc
Grațioasă, cu o voce blânda, Dr Cristina Fasie vă invită cu accentul ei melodios la o conversație plăcută în biroul ei. În atmosfera calmă a biroului ei, ea vă povestește cu sufletul ei patriotic despre dureroasa despărțire de România, provocările emigrației și fericirea pe care a găsit-o în Quebec. Decizia de a pleca i-a aparținut soțului ei. Opresat de regimul dictatorial comunist –înlăturat în 1989, neputând oferi copiilor lor o viață mai bună, soțul Cristinei a hotarât părăsirea României.
„Nu sunt o aventurieră și iubesc poporul român. Nu am fost de acord să plec cu toate mizeriile vieții de zi cu zi, dar a trebuit să îmi urmez soțul, să aleg între strămoși și familia mea tânără. Așadar, am decis să plecăm în Québec în anul 1991.” Când a sosit, șocul cultural a fost mare! Cristina Fasie nu vorbea franceza și nu putea practica medicina. I s-a spus de la început –o fraza care va fi un adevărat motor care o va determina să se depășească: „Șansa voastra de a practica medicina în Canada este aproape nulă”.
O realitate crudă, frustantă dar care nu ținea cont de capacitatea forței de lucru și de determinarea românilor!
Ea va învăța limba franceză citind și vorbind cu oamenii. Dr Fasie își amintește mai ales de spitalul din Joliette (un oraș mic lânga Montreal) unde ea se va familiariza cu practica medicală de aici. „În Joliette, la țară, am cunoscut poporul québécois, am aprofundat cultura veritabilă. Sunt foarte fericită! Și acolo am realizat că mă pot integra foarte bine”. Acum Dr Fasie e instalată cu familia sa în vestul orașului Montréal [în partea de vest trăiesc cei mai mulți anglofoni din Montreal] unde lucrează ca omnipractician la spitalul general Lakeshore.
Privind în urmă, Cristina Fasie nu regretă nimic , chiar recunoaște că a plâns la ultima vizită în România. Dar de doi ani ea recunoaște că nu mai plânge și nu știe de ce. Căci, fără să înțeleagă, ceva din ea a rămas acolo, în România. Cu toate astea, ea nu dorește să se întoarcă pe pamântul ei natal. „M-am schimbat, sunt transformată și nu aș putea să mă mai adaptez”. Dar acest sentiment de despărțire resimțit de un număr mare de emigranți îi împinge pe aceștia să se adune pe pământul care i-a primit.

„Deoarece suntem oameni fără familie, noi recreem comunitatea noastră”. Astfel, la spitalul general Lakeshore sunt o mână de medici români care se vizitează în mod regulat. „Noi suntem conștienți de această dependență afectivă”. Ea laudă colegii ei români… sunt persoane extraordinare, muncitori și care știu să se facă respectați acolo unde lucrează. Apoi adaugă: „tot ce v-am spus despre mine–numai lucruri bune-considerați-le valabile pentru colegii mei români, precizând că Românii-Québécois încearcă să conserve ce-i mai bun din cultura lor de origine – forța, fiabilitatea, performanța – și să le integreze la cultura si valorile poporului québécois”.
Urme ale unei comunități
Chiar dacă acest spirit de familie tronează în mijlocul grupului de medici români, Cristina Fasie recunoaște că sunt anumite comunități mult mai unite si mai bine structurate decât comunitatea românească. Ea crede dealtfel că este de lucru în acest sens pentru integrarea noilor emigranți români. Ea participă la activitățile oferite de Fédération des associations roumaines du Canada condusă de D-nul Vasile Gliga. Pe timpul întrunirilor artiști români –de aici și din România-sunt invitati să arate multiplele talente. Cu mândrie, Cristina Fasie rememorează câțiva compatrioți care fac cinste României cum ar fi: cei trei boxeri: Lucian Bute, Adrian Diaconu și Leonard Doroftei; ea citează de asemenea câteva edificii-le Théâtre du Nouveau Monde, le Musée d’archéologie de Pointe-à-Calière ou l’École des Hautes Études Commerciales (HEC Montréal)-care poartă semnătura celebrului arhitect Dan Hanganu, român de origine. Urme în același timp spectaculoase și…discrete.

 
 


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien