Return to Istorie

Vlad Ţepeş

Vlad-Tepes(n. noiembrie/decembrie 1431 – d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în: 1448, 1456-1462 și 1476. Nu a fost demon sau vampir nici în timpul vieții nici după…
Motivele pentru care are totuși această faimă internațională ar putea fi:
– numele familiei – Drăculea (drac fiind în română denumirea demonilor),
– decorația tatălui său – Ordinul Dragonului care avea ca simbol un balaur (în concepția populară, un fel de drac),
– ducații noi (monedă munteană), care au circulat întâi în Transilvania, iar apoi și în Țara Românească. Monedele aveau pe o parte un vultur cu aripile întinse, cu capul întors spre dreapta, iar pe altă parte un dragon înaripat cu coadă de șarpe, cu aripile și laba dreaptă ridicate, și laba stângă terminată în patru gheare. Moneda a fost introdusă de tatăl lui Vlad Țepeș,
– Metodele folosite contra dușmanilor săi și implicit ai Țării Românești au fost sângeroase, aspre și dure. Ele sunt specifice evului mediu și au fost împrumutate chiar de la dușmanii săi cei mai mari – turcii. A fost dat drept chezaș (un fel de prizonier care garanta supunerea familiei dorințelor sultanului), de către tatăl său (Vlad al II-lea Dracul, guvernator al Transilvaniei, și domnitor și el al Țării Românești) la Constantinopol. Acolo a învățat inclusiv metodele de tortură turcești. Cea a tragerii în țeapă căreia ia căzut în final, chiar și el victimă, i-a adus faima și numele sub care a rămas în istorie – Vlad Țepeș. Capul său a fost expus, în Constantinopol înfipt într-o țeapă, ca o răzbunare, pentru cei 20.000 de vrăjmași turci presărați în calea sultanului Mehmed al II-lea atunci când acesta a atacat Țara Românească. Nu trebuie uitat că metodele de eliminare ale adversarilor puteau fi și mai sângeroase. Inchiziția din Spania, Olanda sau Italia ardea pe rug, în aceeași perioadă sute de mii de nevinovați pentru motive de cele mai multe ori imaginare.
– Campania de defăimare a sa de către negustorii brașoveni care au fost la un moment dat atinși în interesele lor comerciale, de politica lui Vlad Țepeș. Asupra acestora a aplicat și metode de tortură specifice perioadei istorice mai ales după ce au încălcat legile sale protecționiste de comerț. Pentru a regla conturile cu aceștia a codus și câteva atacuri asupra cetăților sășești.
– Cartea lui Bram Stoker, Dracula, nu se bazează în mod direct pe domnia lui Vlad Drăculea, ci este o ficțiune ce se petrece în Transilvania și Anglia secolului XIX. De pe urma succesului romanului, Transilvania este asociată personajului fictiv Dracula. Scriitorul a folosit și unele surse legate de aura de om crud, sângeros creată în jurul domnitorului de negustorii sași.
A reușit pentru scurt timp să obțină independența Țării Românești, înfrângând o armata turcească, aproape de 10 ori mai numeroasă decât a sa. Cere ajutor regelui Matei Corvin, după ce este trădat și alungat din Țara Românească de propriul său frate, Radu cel Frumos, aservit în totalitate turcilor. În schimb datorită unor uneltiri specifice de asemeni epocii, ajunge în închisoare de unde va ieși abia după 12 ani doar după ce se spune că a aceptat să se căsătorească cu sora lui Matei Corvin și să treacă la catolicism. Oricum e clar că tot creștin a rămas și continuând luptele cu turcii și în a treia domnie și-a găsit moartea pe câmpul de luptă. O descoperire arhelogică mai nouă sugerează că domnitorul ar fi reușit totuși să ajungă în Italia spre sfârșitul vieții unde s-ar afla și mormântul său. A avut relații oscilante cu un alt contemporan al său dușman sau prieten uneori, Ștefan cel Mare.

Sursele articolului:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_Țepeș;
http://www.e-scoala.ro/istorie/vlad.html;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_Dracul


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien