Return to Istorie

Șerban Cantacuzino

Serban-Cantacuzino(n. 1640 – d. 29 octombrie/8 noiembrie 1688) a fost domnul Țării Românești între 1678 și 1688. Despre Şerban Cantacuzino, marele istoric Constantin Giurescu scria: „Un personaj destul de viclean, abil, diplomat, destul de crud şi însetat de sânge, dar totuşi deschis spre idealuri foarte nobile“. A fost obligat să participe cu o mică oștire la asediul Vienei (1683). Pentru a-i ajuta pe asediați a folosit un ingenios sistem de alertare și informare a acestora asupra intențiilor aliaților săi turci, astfel încât se știa în Viena întotdeauna, când și unde urmează un bombardament sau un atac. Până și ghiulele tunurilor valahe au fost umplute cu paie pentru a nu provoca stricăciuni. Planurile și ambițiile acestui voievod au fost prea mari pentru timpurile și posibilitățile Țării Românești de atunci. Avea abilități diplomatice deosebite. Între anii 1684 – 1688 a încercat pe cale diplomatică, să contracareze tendințele expansioniste ale Habsburgilor în Banat și ale Poloniei în Moldova. Turcilor le-a propus să i se acorde ereditar tronul (prin transformarea țării în raia). A avut relații diplomatice și cu alte puteri ale vremii cum sunt Rusia și Veneția. Dorea să elibereze Constantinopolul pentru a alunga turcii din Europa, tocmai în perioadă de maximă glorie și putere a Imperiului otoman. Austria i-a promis suport moral și material. În mijlocul pregătirilor a murit, fiind otrăvit se pare de către boierii cărora le era frică să participe la o astfel de întreprindere sau poate datorită răzbunărilor existente între familiile boierilor Băleni și Cantacuzini.
Dintre realizările domniei sale amintim că:
– a introdus cultura porumbului în Țara Românească.
– a dat ajutor la înființarea mai multor tiparnițe, iar sub auspiciile sale a apărut în 1688 Biblia românească de la București.
– este ctitorul bisericilor Fundenii Doamnei și Mânăstirii Cotroceni.
Cu acazia aniversării a 300 de ani de la asediul Vienei, în 1983, s-a ridicat un bust al domnitorului Şerban Cantacuzino, în amintirea acestuia în apropierea capitalei Austriei. S-a construit şi o capelă, care este cunoscută drept „Capela moldovenească“ şi care se află la intersecţia dintre Arnsburggasse şi Betty Roose Weg din Viena. În această capelă se află o copie în miniatură a crucii făcute de Şerban, în preajma cortului său. I-a urmat la tron Constantin Brâncoveanu care i-a continuat politica de relativă independență față de Poartă și renaștere culturală.

Sursele articolului:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Șerban_Cantacuzino;
http://ziarullumina.ro/interviu/serban-cantacuzino-domnitorul-care-dat-tarii-prima-biblie-romaneasca;
http://ro.orthodoxwiki.org/Șerban_Cantacuzino


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien