Return to Istorie

Pavel Chinezu

Pavel-Chinezu(n. 1432 – d. 24 noiembrie 1494) numit și Pavel Cneazul (legendele îi atribuie descendența din cnezii români sau sârbi, din Banat), a fost menționat în documentele vremii Paulo de Kynys – Comes Temesiensis, în maghiară Kinizsi Pál. A fost căpitan general al armatei regatului Ungariei, și comite de Timișoara.
În perioada 1478 – 1494, Pavel Chinezu a exercitat demnitatea administrativă de comite al Timişului, timp în care a acordat însemnate privilegii comunităţii săteşti din localitatea care-i poartă până astăzi numele, Satchinez, locul nașterii sale.
Cum a reușit un simplu morar din Satchinez să devină comite de Timiș într-o perioadă în care doar rangurile nobiliare netezeau calea ascensiunii sociale?
La început a fost un simplu oștean în oastea regală. Pavel Chinezu a ajuns un adevărat maestru în mânuirea armelor, tradiția consemnând mai multe fapte de bravură ale acestuia în numeroasele lupte purtate de regele Matei Corvin precum și forța herculeană a eroului de legendă. Legendele românești și maghiare relatează că: ,,…Pavel era atât de tare, încât ridica butoiul cu apă și bea din el ca dintr-un pahar. Piatra de moară o ținea în mâini ca și cum ar fi numai un cârpător de lemn.” sau că ,,…Iar după luptă (cea de la Câmpul Pâinii), s-a încins între soldații creștini un ospăț mare, la care Pavel a jucat bătuta, ținând câte un turc în dinți, subsuoară și într-o mână.”
În 1479 a condus armata creștină în bătălia de la Câmpul Pâinii (lângă Orăştie) câștigată cu prețul unor mari pierderi pentru armata otomană, mult superioară numeric.
A fost onorat de însuşi Papa Sixt al IV-lea pentru eforturile sale în apărarea libertăţii creştine.
Pavel Chinezul a luptat și alături de Vlad Țepeș împotriva turcilor, în Bosnia, în timpul celei de a treia domnii a acestuia, 1475-1476.
S-a stins din viață, în timpul unei ultime campanii pe râul Sava, în urma rănilor suferite la asediul cetății Szendrõ-Smederevo, din Serbia de azi.

Sursă documentare articol :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Chinezu


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien