Return to De pe net

The lost boys of Quebec

 

 

(articol publicat de Sean Gordon in 2010 in ziarul Globe and Mail) ;
link-ul articolului in engleza:

Sean Gordon scrie in acest articol despre abandonul scolar in Quebec (Canada) o situatie des intilnita in mai toate tarile dezvoltate. Intilnind directoarea scolii Pierre-Dupuy, Sean G. incearca sa vada care sunt cauzele abandonului la aceasta scoala unde foarte multi elevi renunta la scoala in jurul virstei de 16 ani (in Secondary Two and Three).
In Quebec, sunt 6 clase de scoala primara si 5 clase de scoala secundara. Mentionez ca scoala este situata in estul Montreal, intr-o zona saraca.

Foarte multi elevi din Quebec cind implinesc 16 ani decid sa lucreze decit sa mearga la scoala , in special copiii care provin din familiile sarace. Statisticiile din Quebec ne indica faptul ca 3 elevi din 10 ajung la virsta de 20 ani fara sa obtina o diploma de BAC (high school diploma).

In Quebec, aproape 40 % din baieti abandoneaza liceul (high school), aceasta cifra reprezinta cea mai mare rata printre tarile vest-europene et USA.

La scoala Pierre-Dupuy printre cei 500 de elevi, rata de abandon scolar e cea mai mare din provincia Quebec , adica aproape 80 % ( 8 elevi din 10 renunta la scoala ).
O cifra care sperie pe profesori si pe director care depun eforturi mari sa atenueze acest fenomen. Elevii care abandoneaza scoala sunt, in general, copii care sunt in urma cu scoala datorita absentelor sau din alte motive, copii cu autism, copii care invata o meserie precum si altii.

Un recent sondaj efectuat printre 5 000 elevi de liceu (high school) ne arata ca baietii de 12 sau 13 ani au aspiratii scolare si profesionale inferioare decit fetele de acceasi virsta. Baietii sunt in general mai optimisti in ceea ce priveste viitorul lor, crezind ca sucessul profesional va fi asigurat asa cum au facut-o parintii si bunicii lor care nu au avut aspiratii prea mari si fara prea multa scoala. Ar putea fi o cauza de ce baietii sunt mai mult inclinati sa abandone scoala , in comparatie cu fetele care simt un mai mai stres legat de viitorul lor profesional. Cauzele abandonului sunt mult mai complexe.

Consecintele abandonului scolar in Quebec sunt dezastruoase :
– mai mult de 20 % din cei care renunta la scoala sunt fara serviciu ;
-analfabetismul, se estimeaza ca in Quebec sunt in jurul la un million de analfabeti ( la o populatie totala de 8 milioane in 2010);
-mai putini studenti baieti la medicina,disciplina traditional dominata de barbati;
-consecinte asupra productivitatii muncii;

Incurajator este faptul ca aproape 39 % din baietii care au abandonat scola se intorc pe bancile scolii realizind ca totusi o diploma ii poate ajuta sa cistige mai bine in viitor.La fete procentajul este mai mare.

Guvernul provinciei Quebec cheltuie milioane de dolari pentru a reforma sistemul de educatie, pentru a ameliora aceasta situatie, pentru a face scoala cit mai atractiva pentru elevi, fiecare scoala impreuna cu comunitatea (parinti, primari, intreprinzatori locali) isi creaza propria strategie pentru a asigura o prezenta cit mai mare a elevilor si a reduce abandonul scolar.

Vocabular
Abandon scolar =engleza (drop-out ; unhooking) franceza (décrochage)


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien