Return to De pe net

Adevărul operelor lui Brâncuși

Adevărul operelor lui Brâncuși

este articolul pe care îl prezentăm mai jos și care are o largă circulație pe net sub forma unei prezentări Power Point.

Se prezintă o întâlnire cu Brâncuși și ce este mai interesant în prezentarea acesteia, denumirile, pe care le-a dat marele sculptor, aniversat anul acesta, creațiilor sale, și dedicația clară pe care o făcea atunci cu ele.

Poate datorită înțelesului vechiului dicton latin: ,,Testis unus, testis nullus” nu e suficientă mărturia menționată pentru acel ,,restitutio in integrum” care ar fi foarte firesc și necesar, în condițiile libertății pe care ne place să credem că o avem acum.

Ar fi necesară cunoașterea arhivelor vremii, sau a persoanele care au studiat-o, pentru a prezenta publicului larg, dovezi scrise, ale minutei prezentate mai jos. Recunoașterea denumirilor date de autor, pentru o operă e necesară oriunde în lume, pentru a conserva sensurile operei sale. O recunoștere publică a denumirilor menționate, ar fi suficientă la ora actuală… Iar în cazul recunoșterii denumirii date de Brâncuși, unei opere, chiar și o recunoștere publică, dar documentată, ar însemna o recunoștere universală…

Urmează articolul:

________________________________________________________________________

Am aflat de la un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) și care a locuit lângă Târgu Jiu. Părinții sai au fost directori la scolile din Tg Jiu: cea de baieti si cea de fete.

Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Târgu Jiu ca sa fie aproape de scoala. Intr-o vara, când se plimba prin parcul de la Târgu Jiu l-a intâlnit pe Brâncusi in parc. Ei se cunosteau, caci fusesera colegi in clasele primare.

L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze locul in parc, unde sa amplaseze niste monumente, care au fost comandate in memoria eroilor din primul razboi mondial. Apoi Matei i-a spus ca o sa-i faca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu. Astfel ca atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncusi, a ramas impresionat.

Traian era suparat când imi povestea ca, comunistii au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume:

– Nu se chema “Coloana infinitului”, ci “Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii nostri. Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv.

– Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune. Deci nu “Masa tacerii”, ci “Masa apostolilor neamului”, iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos.

– Al treilea monument arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta. Deci, nu se numeste “Poarta sarutului”, caci nu are legatura cu memoria eroilor, ci monumentul “Intregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcatuit din 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România.

Trebuie sa stie lumea ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au placut numele date de Brâncusi, operelor lui.

De atunci a ramas asa, iar românii parca sunt drogati, nu vor sa schimbe nimic.

Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pe care el le stia perfect.

Cu stima, ………………

Mesaj primit cu rugamintea de a-l da mai departe!

________________________________________________________________________

Cât va trebui așteptat adevărul și cine va fi curajosul, atotcunoscător al acestuia?

Oare nu ar fi oportună restituirea unui adevăr al lui Brâncuși, dat nouă, tocmai în anul comemorării sale?

de profesor Corina Simeanu


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien