Return to Bloguri

Expoziția din viscerele degradării umane

Droguri1Mă trezesc greu din coşmarul în ale cărui nisipuri Droguri2
mişcătoare am alunecat nopţi de-a rândul, după ce vara am lucrat ca ghid într-un muzeu. Timp de o lună le-am prezentat oaspeţilor exponatele unei galerii de artă modernă ce pleda împotriva degradării vieţii omului contemporan.
Simt încă prin toţi porii mirosul înfiorător al deşeurilor expuse pe panourile sălii de marmură, revăd fantasmele cu hăuri deschise în locul globilor oculari, îmi aud parcă şi acum vocea sugrumată de silă:

„Priviţi această peliculă de cristal în chip de scrumieră, pe care sunt aplicate resturi de ţigări şi scrum. Nu, nu vă miraţi, sunt autentice! Nu poate fi vorba de un artificiu stilistic. Inhalaţi acest iz respingător, cutremuraţi-vă, treceţi mai departe şi înţelegeţi o dată că ondulaţiile fumului nu sunt aripi de înger, ci demonii de catifea ai morţii.
În dreapta, iată un panou fosforescent pe care sclipesc măcinate cioburi de fiole şi seringi de plastic amestecate haotic. Nu vă construiţi templul iluziei din aceste deşeuri de tenebre! Priviţi doar şi înfioraţi-vă!
Aceste două pahare răsturnate pe tava din stânga dumneavoastră, cu drojdia băuturii scurse în frânturi de evantai, să vă amintească mereu de crepusculul demnităţii îngropate în viciu.
De ce tresăriţi? În faţă e numai o pânză cu fundalul de un negru sinistru, reprezentând oasele unei mâini cu unghii vinete, arse de febra autodistrugerii.
Nu! Nu vă acoperiţi ochii cu palmele! Este portretul unui tânăr cu obraz descărnat, cu ochii halucinaţi, ieşiţi din orbite, administrându-şi doza de drog.
Priviţi aceste exponate din viscerele urâtului şi înţelegeţi cât de important este să vă fortificaţi, ca demonii viciului ce asaltează citadela corpului uman să nu pătrundă prin fisurile voinţei!”
De mult am renunţat să mai fiu ghid în lugubra galerie de artă contemporană, dar clipele petrecute acolo mă urmăresc şi mă dor încă. Mai mult ca niciodată aş vrea să-i redau lumii adevăratele puncte cardinale: gândul curat, miracolul fiinţei inocente, bucuria muncii, speranţa.

Un școlar anonim


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien