Return to Bloguri

Trandafirii nu mint

 

 

Pentru că a venit din nou timpul lor, ne putem pune întrebări:

 

 Cum ar fi o felicitare simplă, cu mulţi trandafiri, pentru prietenii noștri?

 

 

Pentru felicitare, un click, pe trandafir.

 

 

Trandafirul

Nicio floare nu a fost mai mult cântată decât trandafirul, simbol al dragostei şi fericirii. Impresionează, producând emoţii profunde, prin tot ce-i aparţine: formă, fineţea şi eleganţa bobocului, infinita gamă a nuanţelor, subtilitatea parfumului.
 

 
Un sondaj cu referire la definiţia trandafirului şi locul ocupat în rândul celorlalte flori a primit, printre altele, următoarele răspunsuri:
 

 
Un cultivator de flori afirmă că este o floare exigentă, care se cultivă cu oarecare greutate, dar care e întotdeauna sursa multor succese şi satisfacţii.

Un vânzător de flori spune că are prea mulţi spini, că nu durează mult timp, dar că aduce foarte mulţi bani.

O femeie: îl defineşte,, regina florilor”, îl consideră mai elegant decât garoafa, mai plin de viaţă decât orhideea, mai delicat decât azaleea şi mai nobil decât crizantema.

Un poet: compară trandafirul cu femeia, cu el cântă dragostea, lăudându-i parfumul care este sufletul trandafirilor.

Un umorist:, frumuseţe înţepată”.
 

 

Cum înfloresc ei?

 

 

 

 

Cum îi definesc şi clasifică biologii?

 

 
Rosa L. (Trandafir) este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuşti, deseori spinoşi.
 

 

Ce specii cuprinde?

 

 
Peste 200 specii. Mai jos sunt câteva exemple:

 

 
Rosa acicularis

Rosa x alba

Rosa arvensis

Rosa banksiae

Rosa canina

Rosa centifolia

Rosa chinensis

Rosa cinnamomea

Rosa damascena

Rosa eglanteria

Rosa foetida

Rosa gallica

Rosa multiflora

Rosa odorata

Rosa rugosa

Rosa tomentosa
 

 

Legendele trandafirului

 

 
Exista in lume nenumarate legende despre aparitia trandafirului, despre capatarea diferitelor culori, despre felul in care si-a castigat spinii, etc.

O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei ca fiecare sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca. La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa isi poata apara frumusetea.
Trandafirul, ca floare a dragostei, trebuia sa fie asociata si Afroditei. Unele povesti spun ca trandafirul a aparut odata cu zeita frumusetii, din spuma marii, inconjurand-o ca o ghirlanda.
Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi nascut dintr-un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil.

Un mit hindus arata ca doi dintre marii zei s-ar fi certat odata pentru ca nu se puteau pune de acord cu privire la cea mai frumoasa floare din lume. Visnu prefera trandafirul, iar Brahma, care nu vazuse niciodata o asemenea floare, prefera lotusul. Cand Visnu i-a aratat pentru prima data un trandafir, rivalul sau a trebuit sa fie de acord ca nici floarea de lotus nu il putea intrece.

Despre spinii trandafirului, Zarathustra spune ca acestia sunt inventia diavoleasca a spiritului raului, Ahriman.
O legenda romaneasca spune cam acelasi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii.

Legat de diferitele culori ale trandafirului exista multe legende. Se spune ca la inceput, trandafirul era numai alb si ca s-ar fi transformat in rosu cand Jupiter a surprins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri. O alta legenda araba povesteste aparitia trandafirului galben: profetul Mahomed, aflat departe de casa, presimte ca sotia sa, Aisha, nu ii este credincioasa si cere in vis sfatul Arhanghelului Gavriil; acesta ii spune sa se intoarca acasa, sa-i spuna sotiei sa arunce din mana obiectul pe care il are si, daca acesta isi va schimba culoarea, atunci va avea dovada necredintei. Aisha si-a intampinat sotul cu un buchet de trandafiri albi in mana, care au devenit galbeni atunci cand au atins apa lacului in care au fost aruncati. Persanii au o poveste locala despre trandafirul rosu: o privighetoare indragostita de un tradafir alb, l-a imbratisat atat de strans, incat spinii i-au strapuns inima si sangele a colorat in rosu floarea – aceasta poveste persana l-a inspirat pe Oscar Wilde atunci cand a scris povestea „Privighetoarea si trandafirul”.
 

 

Trandafirul, ca simbol

 

 
Aceasta floare delicata este considerata a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc.

Demult, in Italia, trandafirul era „floarea cererilor in casatorie”: indragostitul presara in fata casei iubitei sale petale de flori, iar daca a doua zi erau maturate, atunci declaratia era respinsa; daca insa petalele se gaseau tot acolo, nu mai ramanea decat sa se hotarasca ziua logodnei.

In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire:
– in Antichitate, trandafirul era floarea funerara a femeilor; pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al inimii indurerate;
– tot la romani exista o sarbatoare a intregii comunitati, in care se celebra ziua stramosilor – sarbatoarea purta numele de Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor; de la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.

In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnificatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.

Biserica a acceptat cu greu trandafirul printre simbolurile crestine, din cauza folosirii ei in cadrul ritualurilor pagane, mai ales la celebrarea zeilor dragostei. Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilor lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul. Sfanta Maria este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, si multi sfinti sunt infatisati in iconografia crestina catolica purtand flori de trandafiri in maini sau pe cap, in forma de coroana. In plus, statuile unor sfinti sunt impodobite cu ghirlande de trandafiri in zile de sarbatoare.

Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai exista o semnificatie destul de ciudata – confidentialitate, secret, tacere -, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale: banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma „sub rosa” (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.
 

 

Trandafirul in istorie

 

 
Trandafirul este mentionat pentru prima oara intr-o insemnare sumeriana straveche. Textul spune ca un mic numar de arbusti a fost adusi de Regele akkadian Sargon I, dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tibru, si plantati in gradina sa.

Responsabil cu aducerea trandafirului in Europa se pare ca este Alexandru cel Mare, care, dupa un razboi in Persia, a adus cu el nenumarate comori, printre care si trandafirul. Herodot este insa de parere ca nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pamant grecesc.

Oricum, asiaticii au realizat primele incrucisari. Confucius scrie ca imparatul Chinei avea peste 600 de carti despre trandafiri, pentru a sti cum sa-si ingrijeasca florile preferate.

In Evul Mediu crestin, cea mai cunoscuta utilizare a trandafirului a fost aceea creata de Papa Leon al IX-lea, in secolul al XI-lea: el a initiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european, ca semn al stimei si rasplata a faptelor apreciate de Sfanta biserica.
 

 

Cum i-a inspirat pe poeţi, filozofi şi înţelepţi?

 

 
Aforisme, citate, înţelepciuni cu ,şi despre trandafiri
 

 
“Adesea, intepatorul spin da nastere delicatilor trandafiri.” Ovidiu

“Adevarata prietenie este asemeni unui trandafir: nu ne dam seama de frumusetea ei decat atunci cand se vestejeste.” Evelyn Loeb

“Banii, care reprezinta proza vietii si despre care rareori se vorbeste prin saloane fara scuze, sunt prin efecte si legi la fel de frumosi ca si trandafirii.” Ralph Waldo Emerson

“Cel care isi doreste trandafirul trebuie sa respecte spinul.” Proverb persan

“Daca semintele din negrul pamant se pot transforma in atat de frumosi trandafiri, ce ar putea deveni inima fiintei umane in lunga ei calatorie catre stele?” G. K. Chesterton

“Dintr-un spin se naste un trandafir; dintr-un trandafir un spin se naste.” Proverb grecesc

“Dragostea este farmecul cantecului pasarilor si cel mai dulce parfum al trandafirului.” Victor Hugo

“Femeile sunt ca trandafirii ale caror flori frumoase, dupa ce abia s-au deschis, se si ofilesc.” William Shakespeare

“Florile sunt plapande si nestiutoare. Se apara si ele cum pot. Se cred nemaipomenite cu spinii lor.” Antoine de Saint-Exupery

“Frumusetea lipsita de virtute este ca un trandafir fara parfum.”

“Frumusetea trandafirului si gingasia crinului nu umbresc farmecul simplu al narcisei sau parfumul violetei. Daca fiecare floare ar fi fost un trandafir, de exemplu, primavara si-ar fi pierdut farmecul.” Therese of Lisieux

“Lumea este un trandafir; miroase-l si mergi mai departe, catre prietenii tai.” Proverb persan

“Mai curand prefer sa am trandafiri pe masa, decat diamante la gat.” Emma Goldman

“Ne putem plange ca tufele de trandafir au spini, sau ne putem bucura ca tufele spinoase contin trandafiri.” Abraham Lincoln

“Nu fiti tristi ca trandafirul isi pierde petalele… La fel ca in viata, unele lucruri trebuie mai intai sa paleasca, pentru ca apoi sa renasca.”

“Nu imi dau seama daca oamenii de treaba au tendinta de a cultiva trandafiri sau cultivarea trandafirilor ii face pe oameni sa fie de treaba.” Roland A. Beowne

“Omul cultiva o mie de trandafiri fara sa gaseasca lucrul pe care il cauta, cand de fapt l-ar putea gasi intr-un singur trandafir.” Antoine de Saint Exupery

“Omul este mai tare decat fierul, mai puternic decat piatra si mai fragil decat trandafirul.” Proverb turc

“Optimistul vede trandafirul, nu ghimpii sai; pesimistul vede numai ghimpii, uitand de trandafir.” Kahlil Gibran

“Parfumul trandafirilor isi are radacinile in noroi.” Isaac Asimov

“Parfumul trandafirului ne face sa-i uitam intepatura.” Valeriu Butulescu

“Primavara da foc naturii cu trandafiri.” Victor Hugo

“Priviti existenta, cu intreaga ei abundenta. De ce este nevoie de atat de multe flori in intreaga lume? Trandafirii ar fi fost suficienti. Existenta este insa abundenta – milioane si milioane de pasari, milioane de animale, totul exista din abundenta. Natura nu este ascetica, ea danseaza pretutindeni: in valurile oceanului, in zborul pasarilor. Ea canta peste tot – in vantul care trece prin ramurile pinilor, in ciripitul pasarilor … De ce este nevoie de milioane de sisteme solare, fiecare sistem avand milioane de stele? Nu pare sa existe niciun motiv care sa justifice existenta lor, in afara faptului ca aceasta abundenta este in insasi firea existentei, aceasta bogatie este insasi esenta ei; existenta nu crede in saracie.” Osho

“Trandafirii mint, visele mor.” Lucian Blaga

“Trandafirii nu mor, ci se intorc in lumina.” Mariana Fulger

“Trandafirii sunt florile iubirilor neinspinate.” Valeria Mahok

“Trandafirul – o umbrela de petale inmiresmate ce fereste spinii la amiaza de ploaia de raze.” Andreea Trifu

“Trandafirul are spini doar pentru cei care vor sa il culeaga.” Proverb chinez

“Un singur trandafir poate tine locul unei gradini… si un singur prieten poate face cat intreaga lume.” Leo. F Buscaglia

“Unul din cele mai rele lucruri legate de natura umana este ca tindem sa uitam sa traim. Visam cu totii la nu stiu ce gradina magica cu trandafiri, in loc sa ne bucuram de trandafirii care cresc chiar in fata casei noastre.” Dale Carnegie

“Iubesti trandafirii – la fel si eu. As vrea

Ca trandafirii sa cada din cer, la fel cum ninge

Dintr-o tufa pe care o scuturi. De ce nu?

Apoi toata valea va fi roza si alba

Si gingasa sub pasii nostri. Trandafirii ar cadea la fel de usor

Precum penele, mirosind delicat; si ar fi ca si cum

Am dormi si ne-am trezi in acelasi timp.” George Eliot

 

“Priveste acest trandafir inrourat din gradina lui Tyrian,

Doar astazi trandafir. In van te vei intreba

Maine ce este acesta; iar ieri nu era nimic

Decat tarana, stralucire solara si ploaie.” Christina Rosetti

de Corina Simeanu

 


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

Folosim și cookies din motivele menționate pe pagina -> Politica de confidențialitate X

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien