ro Română

Return to Bloguri

Dan, un vâlcean

 
 


Ca orice emigrant, am inceput in 2003 cursuri intensive de franceză (cours de francisation) la colegiul Saint-Laurent (http://www.cegep-st-laurent.qc.ca/formation-adultes/accueil/) unde am avut surpriza să fim in clasă mai mulți români, chinezi, arabi,etc.,; a fost primul contact cu învățământul din Quebec. A fost si o ocazie să socializăm, să ne facem contacte si prietenii printre colegii de clasă.
Am primit fiecare suma de 500 $, ceea ce ne asigura un trai decent… suma a fost abolită la un timp după ce-am terminat cusurile. Spre sfârșitul cursurilor am avut discuții cu profesoara de franceză (Denyse -o femeie deosebită, care ne-a rămas prieten și după terminarea cursurior, dovadă – am invitat-o la botezului fiului nostru Daniel Karl și ne-a onorat cu prezența…) despre ceea ce vrem să facem după cursul de franceză.FRONTENAC
Una din posibilități a fost să urmez cursurile unui master la École Nationale d’Administration Publique din Montréal (http://www.enap.ca/enap/fr/accueil.aspx ). Am ales acest drum,  și în perioada 2003-2005 iată-mă student la master (maitrise în franceză), specializare: Analyse et développement des organisations publiques.
Cam speriat de bombe – că abia vorbeam franceza, – dar totuși conștient că aveam un bagaj intelectual consistent, care să-mi permită să termin acest proiect. Cursurile foarte pragmatice se țin de profi mai mult sau mai puțin pregatiți, majoritatea cu ajutorul Power Point… lucrări individuale și 1-2 lucrări în grup, pe curs.
Se pune mare accent pe lucrul în grup (travail en groupe) trebuie să te întâlnești cu colegii de grup și cu proful, să interacționezi cu ei prin e-mail, sau discuții face-to-face, să dezbați și să împarți sarcinile. Iar la sfârșitul cursului să expui esețialul lucrării printr-o prezentare Power Point și să răspunzi la întrebările colegilor și ale profului. O experiență pe care nu am avut -o in România pe timpul studiilor mele.
Daca ai terminat toate cursurile cu anumita nota minimala atunci treci la ultima sută de metri : lucrarea finala de master sau stagiu 4 luni intr-o organizație publică.
Am ales stagiul plătit la Accreditation Canada (http://www.accreditation.ca/), organizație care evalueaza spitalele din Canada și le dă o acreditare dacă îndeplinesc niște standarde, și continuă un proces de ameliorare a calității stabilit de Accreditation Canada.
Aici mandatul meu era sa-l ajut pe PDG intr-o cercetare, care era de fapt lucrarea lui de doctorat. M-am înțeles foarte bine cu el, i-am facut treaba, a fost multumit și a apelat deseori la mine pentru diferite analize statistice și după ce am terminat masterul. Aveam tarife modice, calitate bună și cunoașteam subiectul cercetării.
Cu un master in servietă, ai impresia că ai șanse mari să găsești un job bun.
Din păcate, nu am găsit așa ceva și-am început o alta școală la College Maisonneuve (http://www.cmaisonneuve.qc.ca/cegep-montreal-dec-preuniversitaire-technique-accueil), in soutien administratif (secretariat), am trecut mai multe teste in franceză, în engleză și iată-mă din nou elev.
Timp de 8 luni ,m-am perfecționat în diferite programe (Word, Excel, Photoshop, InDesign, Dreamweaver, franceză din nou, engleză din nou, și altele). Aici față de master am fost aceeași grupă, adică aceiași colegi de la început la sfârșit. În timp ce la master schimbi grupa la fiecare alt curs. Ai 12 cursuri pe timpul a doi ani, faci parte din 12 grupuri diferite.
Deci nu prea poti să îți faci prieteni pe o perioada mai lungă. Și aici, ca si la master, cursuri pragmatice, fără prea multa teorie, direct pe calculator, teme individuale și în grup, diverse examene pe timpul cursului și la sfârșit, prezentari Power Point și bineînțeles mai multă distracție decât la master. La sfârșit, un stagiu de două săptămâni la organizația ecologică GUEPE (http://www.guepe.qc.ca/; Groupe uni des éducateurs-naturalistes et professionnels en environnement ) super – organizație, situată într-un decor magnific, unde am și găsit de lucru după terminarea stagiului, dar, cum mai primisem o altă ofertă mai avantajoasă de la o bancă, am acceptat să lucrez ca agent administratif la acea bancă … Ideea esențială este că trebuie să ai măcar o diplomă de aici ca să prinzi un post să fii multumit, și diploma fără școală nu prea merge… deci ca emigrant in Montreal trebuie să faci multe sacrificii, să te pui la punct cu engleza și franceza, să te reciclezi dacă e cazul… deci eu am sacrificat câțiva ani buni prin diferite școli ca să stau acum liniștit din punct de vedere material și să trăiesc o viață decentă…

 


Prezentare realizata pentru dumneavoastra de: Corina & Bogdan Simeanu

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien